Zašto je smenjen oficir Vojske Srbije, uzbunjivač koji je prijavio korupciju

Kada sam 13.09.2019. godine objavio tekst dr Radomira Čolakovića “O samo jednom slučaju mobinga u Vojsci Srbije” prošao je nezapaženo. U istom autor navodi da je iz Generalštaba Vojske Srbije dobio podatak da je u poslednje četiri godine evidentiran samo jedan slučaj mobinga u vojsci!?

Stiže ovih dana vest da je jedan oficir, po nalogu ministra vojnog Aleksandra Vulina, prošle nedelje, smenjen. Na niže radno mesto, prebačen je upravo zato što je odlučio da poštujući proceduru bude uzbunjivač i nadležnima prijavi korupciju u Ministarstvu odbrane.

Oficir je nadležnima prijavio da je komisija za prijem u radni odnos dobila usmeni nalog i to iz kabineta ministra Aleksandra Vulina da se "moraju zaposliti četiri lica", koja nisu ispunjavala potrebne zakonske uslove i zatražio status uzbunjivača.

Vojni sindikat Srbije navodi da se po prijavi oficira ne postupa, već umesto da ga proglase uzbunjivačem zato što je prijavio korupciju u Ministarstvu odbrane, on je, prošle nedelje, prebačen na niže radno mesto. Kriju i njegov identitet, strahujući da će se sa progonom nastaviti.

"Reč je o oficiru sa najvišim ocenama, njegov prvopretpostavljeni starešina pobunio se i nije bio saglasan sa njegovom smenom i bio je izričit da se njegovim premeštajem čini šteta vojnoj službi, međutim nije uspeo da ga zaštiti. Zato ćemo mi, Vojni Sindikat Srbije, protiv ministra Vulina zbog ovoga podneti krivičnu prijavu, jer sumnjamo da je upravo on odgovoran za mobing uzbunjivača", kaže se u saopštenju.

I Mi smo krivi jer ćutimo!

ВУЛИН СМЕНИО ОФИЦИРА „УЗБУЊИВАЧА“

16.10.2019. - http://vojnisindikatsrbije.rs/2019/10/16/vulin-smenio-oficira-uzbunjivaca/

Војни синдикат Србије поднеће кривичну пријаву против министра одбране Александра Вулина и његових најближих сарадника због грубог кршења закона и непоступања по упозорењу узбуњивача, као и због прогона, деградирања и мобинговања  узбунивача који је указао на корупцију и незаконитост приликом запошљавања четири лица у Министарство одбране.

Министар одбране, пре неколико дана, потписао је наредбу о смењивању са дужности официра на служби у једној од управа Министарства одбране, који је одбио да на незаконит начин запосли одређене кадрове.

Наиме, комисија за пријем у радни однос добила је усмени налог из кабинета министра одбране да се „морају запослити четири лица“, која у датом тренутку нису испуњавала потребне законске услове. Узбуњивач, официр са највишим оценама и који је упозорио на незаконитост, експресно је и противзаконито и мимо прописа пребачен на ниже радно место. 

Овакво поступање министра Вулина и његових најближих сарадника јесу наставак континуираног урушавања и криминализовања система безбедности, негативне селекције и свођење једне државне важне институције на политиканство и кадровску мимикрију страначког запошљавања.

На жалост ово није усамљен случај прогона узбуњивача у систему одбране. Лица која укажу на неправилности и незаконитости уместо да се заштите и стимулишу да указују на злоупотребе, бивају кажњавана и злостављана. Да зло буде веће, то наређују највиши војни и државни руководиоци, а овај негативан пример указује да то долази и од самог министра.

Војни синдикат Србије, годинама уназад узбуњује јавност и указује на разне злоупотребе, чак и чињење кривичних дела. И сами смо пример прогона и најгрубљих облика злостављања од стране администрације министра одбране. Последњи је тренутак да скупштински Одбор за одбрану и унутрашње послове и Влада Србије преиспитају улогу и рад министра одбране и његових најближих сарадника.

Подсетимо да овај случај долази у тренутку када српску војску напушта дневно велики број незадовољних официра, подофицира, професионалних војника и цивилних лица на служби у ВС. Србија и Војска Србије у датом геополитичком тренутку не могу себи да дозволе да због атмосфере линча у Министарству одбране, деловањем најгорег менаџмента у историји Војске Србије, губи поштене, часне и стручне кадрове!

И ТИ СИ КРИВ ЈЕР ЋУТИШ“

17.10.2019. - http://vojnisindikatsrbije.rs/2019/10/17/i-ti-si-kriv-jer-cutis/

Војни синдикат Србије поносан је на своје чланове који су као узбуњивачи у атмосфери кадровског и сваког другог линча од стране менаџмента Министарства одбране смогли професионалну и личну храброст да укажу на корупцију, незаконитост и финансијске махинације од стране оних који годинама уназад урушавају углед Војске Србије као институције и подривају борбену готовост у важном и осетљивом тренутку по државу.

Радује чињеница да група политичких апаратчика која је отела полуге управљања Министарства одбране, као једне од најважније државне институције, и њихово криминално деловање није у свом крајњом исходу имало дефeтизам часних припадника Војске Србије, већ напротив, све више се људи одважи да пријави незаконитост и криминал.

Поносни смо на официра који тренутно пролази кроз незаконито шиканирање, мобинг и понижавање само зато што је устао против криминалног запошљавања четворо лица, и одбио да спроведе усмене наредбе из кабинета министра одбране. Поносни смо и на старешину, који је одбио да га смени по налогу министра одбране Александра Вулина!

Ти честити људи су Војска Србије, њена срж и бит, и у њиховом образу лежи и даље популарност Војске Србије коју ужива у српском народу!

Војни синдикат Србије, као претеча јавног узбуњивања у Србији и гласноговорник о свим криминалним радњама у Министарству одбране због чега смо најпрогоњенији синдикат у новијој европској историји, УЧИНИЋЕ СВЕ- да заштити своје чланове и све часне припаднике Војске Србије! Ово је црвена линија бахатости, после које ништа не може бити исто.

„И Ти си крив јер ћутиш“, написао је неко на згради Филозофског факултета у Београду у „догађањима народа“ деведесетих година!

Позивамо вас да на мејл војног синдиката antikorupcija@vojnisindikatsrbije.rs пријавите све криминалне радње, махинације, кадровска запошљавања, као и све што штети угледу Војске и државе Србије.

Подсећамо да кривична дела не застаревају довољно година и да ће многи за своја нечовештва кад тад одговарати пред судовима. Ма колико им садашња функционерска ушушканост уливала наду да ће за своје злочине учињене према припадницима Војске Србије проћи некажњено!