Нема слуха за муке пензионера

Аутор: Јасна Петровић-Стојановић - http://www.politika.rs/scc/clanak/440431/Nema-sluha-za-muke-penzionera

Удружења најстаријих очекују од надлежних да се што пре пронађе законит начин за враћање неисплаћених делова пензија, као и да се укину трајни пенали за ранији одлазак у пензију

Удружење синдиката пензионера Србије упутило је писмо председнику државе и председницама владе и скупштине с молбом да се помогне и садашњим и будућим пензионерима, и то тако што ће им се пре свега вратити све умањене пензије у протекле четири године, али и укинути пенали за превремено пензионисање.

Михајло Радовић, председник овог Удружења, каже да је приоритет да се уваже захтеви синдикалних и других пензионерских организација и да се на законит начин приступи враћању неисплаћених делова пензија са каматом. Ова умањења су последица примене закона којим су неуставно исплаћиване смањене пензије од 2014. до 2018. године.

Од надлежних очекујемо и разумевање кад је реч о укидању казнених поена за све који се пензионишу пре 65. године живота. Пре свега због чињенице да је много оних који имају пун радни стаж 45 година, али не и 65 година старости, а држава их и поред тога кажњава умањењем пензија, објашњава Радовић.

– При томе ту има и много оних радника који су због пропасти фирме морали у превремену пензију и који су сада по два основа оштећени и додатно кажњени. Уколико ови пенали већ морају да постоје, онда је у реду да буду привремени, а не трајни и да се укину за све пензионере после навршене 65. године живота.

У циљу спречавања даљег сиромашења пензионера, ово Удружење захтева и да се што пре утврди износ минималних пензија које су довољне за квалитетан живот достојан човека, а што сада није случај.

Најстарији имају много примедби и на начин на који се приватизује имовина ПИО фонда, пре свега бање, па су затражили од надлежних да се престане са распродајом ове имовине у бесцење.

– Тражимо израду имовинских карата и на основу тога социјалних карата, као и посебне социјалне програме за сиромашне грађане, ван ПИО Фонда – каже Радовић.

Да пензионери упорно покушавају да добију одговоре на своје проблеме потврђује и писмо Удружења синдиката пензионисаних војних лица Србије, чији су представници сумњичави према најављеној швајцарској формули, према којој би од Нове године требало да се усклађују пензије.

– То је све због претходног лошег искуства које је ова вишемилионска популација имала у протекле четири године, када су пензије биле умањене или су се повећавале онда кад је то држави одговарало. Могу ли пензионери бити сигурни да ће статистички подаци о кретању зарада бити објективни у условима примене „одокативних” метода праћења њиховог кретања и велике заступљености сиве економије у Србији? Зашто се напушта усклађивање пензија за пуни раст цена, односно инфлације, и дела раста БДП-а, чиме се гарантовало усклађивање пензија за пун раст цена-инфлације? – пита Јован Тамбурић, председник овог удружења.

Може ли се, каже он, говорити о „дарежљивости” према пензионерима док се не врате делови пензија неисплаћени због њиховог умањивања од новембра 2014. године и ванредно усклађивање пензија због њиховог недовољног усклађивања са растом цена од 2012. до 2018. године за најмање 15 процената.

Тамбурић тврди да за редовно усклађивање пензија са растом цена нису потребна додатна финансијска средства, јер она већ постоје због увећања прихода буџета од пореза на увећане цене. Исто тако, због повећаних плата долази и до увећања прихода Фонда ПИО од уплаћених доприноса.

– Када све ово знамо, поставља се питање због чега се пензије не усклађују са пуним процентом раста цена и плата. Влада Србије је поново пропустила прилику да отвори јавну расправу о реформи пензијског система Србије. Удружење ће заједно са другим синдикатима и удружењима пензионера и синдикатима запослених у наредном периоду покренути народну иницијативу, у којој ће предложити темељну реформу пензијског система Србије, после које пензијски фонд треба да постане финансијски одржив и независан од владе – закључује Тамбурић.